V súvislosti s pandémiou onemocnenia COVID-19 boli vládou SR na odporúčanie Ústredného krízového štábu SR a konzília odborníkov pre pandémie prijaté ďalšie opatrenia. Ide najmä o rozšírenie núdzového stavu, ktoré bude mať za následok obmedzenie pohybu obyvateľstva a zhromažďovania viacerých osôb s výnimkou členov jednej domácnosti  od polnoci zo 7. na 8. apríla do  24.00 hodiny 13. apríla 2020.
Výnimky pre zákaz vychádzania budú platiť pre: dochádzanie do práce a naspäť a na výkon podnikateľskej činnosti, na nákup potravín a drogérie, natankovanie paliva do áut a kúpu  krmiva pre zvieratá. Povolená bude aj cesta za lekárom, vrátane sprievodu s blízkym. Umožnená je návšteva prírody v rámci jedného okresu (pozor na špecifikum Košice – Košice-okolie, ide o dva okresy!).
    Podľa vyjadrenia OR Policajného zboru Košice-okolie budú presuny medzi týmito okresmi dôsledne posudzované hliadkami PZ a na opakované presuny medzi nimi nebude možné využívať potvrdenie mesta - obce o prechodnom pobyte v druhom okrese, v ktorom má vlastník nejakú nehnuteľnosť (chatu, záhradku, byt, rodinný dom a pod.)